Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA III/2023/ 450-101 Avrupa Yeşil Mutabakatına Yönelik Sivil Toplum Eylemi) çerçevesinde 1 Şubat 2024 itibariyle üç yıllık “GreenSync Ecosystem: Connecting the Manufacturing Ecosystem for a Sustainable Future Projesi”ni yürütmeye başlamıştır.
GreenSync Ecosystem projesinin temel hedefi üretim sanayisinin tedarikçileri ile yeşil dönüşümüne katkı sağlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak MEXT dijital fabrikasında kurulacak Tedarik Zinciri Kontrol Kulesi ve Yaşam Döngüsü Analizi araçları desteği ile sanayicilerin uygulayabileceği kullanım senaryoları geliştirilecek ve tedarik zinciri ve insan kaynakları ekiplerine yönelik pilot eğitimler gerçekleştirilecektir. Ayrıca seçilen 15 firmaya sürdürülebilirlik olgunluk analizi uygulanacak ve akabinde firmalara kapsamlı bir yol haritası sunulacaktır.
Eş zamanlı olarak, sürdürülebilirlik politikaları hakkında farkındalık yaratmak, bunları sanayi perspektifinden ele almak ve akademi, iş dünyası, kamu kurumları ve sivil toplumun şeffaf ve çok paydaşlı bir ortamda değerlendirme yapmalarına olanak sağlamak üzere Sanayide Sürdürülebilirlik Politikaları Forumu başlığı ile bir Çoklu Paydaş Forumu oluşturulacaktır. Forum sürdürülebilir bir dünya, iklim dirençli ekonomi ve rekabet yeteneği yüksek sektörler için politikaların şekillendirilmesine katkıda bulunmak üzere faaliyet gösterecektir.
Başta MESS üyeleri olmak üzere işletmelerden, bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarından, akademisyenlerden, kamu ve düzenleyici kurumlardan seçilecek 50 kişiden oluşacak Forum üç ayda bir toplanacak ve her bir toplantı sürdürülebilirlik alanında imalat sanayisi açısından kritik bir konuya odaklanacaktır. Toplantıdan iki hafta önce katılımcılar ile gündemdeki Avrupa Birliği düzenlemelerini özetleyen ve odak konusunu analiz eden bir çevrimiçi bülten paylaşılacaktır.
GreenSync projesi kapsamında, MEXT Teknoloji Merkezi Dijital Fabrikası'nda mevcut durumda üretilen dişli kutusunun uçtan uca tedarik zincirini yönetimini sağlayan Tedarik Zinciri Kontrol Kulesinin (SCCT) kurulumu başarıyla tamamlanmıştır.
Tedarik Zinciri Kontrol Kulesi, tedarik süreçlerini uçtan uca izleyerek veriye dayalı karar mekanizmalarını destekleyen bir yönetim platformdur. Bu sistem, üretim ve lojistik süreçlerinin daha verimli yönetilmesini sağlamak, tedarik zinciri operasyonlarını optimize etmek ve firmaların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir.
Ürün Yaşam Döngüsü Analizi (LCA)
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Pharetra gravida vulputate morbi integer. Adipiscing sed at porttitor convallis eu nec. Orci ut est commodo diam ipsum metus tristique sociis. Volutpat quis lobortis varius consequat arcu vel diam.
Eğitimler yakında eklenecektir.
Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Tedarik Zinciri Dönüşümü
Tedarik zinciri dönüşümü, şirketlerin net sıfır hedeflerine ulaşabilmesi ve sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Tedarikçiler, sorumlu tedarik aksiyonlarının alınması ve emisyon azaltımında en büyük kaynaklardan biri olup, tedarikçilerin sürdürülebilir dönüşümünü sürece entegre etmek, şirketlerin karbon ayak izini azaltmasında ve sosyal hedeflerin takip edilmesinde temel bir rol oynar.
Sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmak için şirketlerin tedarikçileriyle iş birliği yaparak şeffaf veri paylaşımına dayalı ortak hedefler belirlemesi, sürdürülebilir ürün tasarımına yönelmesi ve döngüsel ekonomi prensiplerini benimsemesi gerekmektedir.
Ana sanayi ile tedarikçilerin iş birliğini tetiklemesi önem arz etmektedir. Bu amaçla, tedarik zincirinde yapılacak mevcut durum değerlendirme çalışmaları ile yol haritalarında yer alan aksiyonların hayata geçirilmesi için ana sanayi ile tedarik zincirinin ortak projelerde yer alması hızlandırıcı etki sağlamaktadır.
Bu proje kapsamında ana sanayi ve yan sanayinin birlikte çalışmasını tetikleyecek olgunluk analizi çalışmalarının yapılması ve tedarik zinciri dönüşümü konusunda içgörü raporunun yayımlanması hedeflenmektedir. Ana sanayi ve tedarikçi arasındaki güçlü iş birliği, hem düzenleyici baskılara uyumu kolaylaştırırken hem de piyasalarda ilk hareket eden avantajı sağlayarak sürdürülebilir ve dirençli bir ekosistem inşa edilmesine olanak tanır.
Sürdürülebilirlik Olgunluk Analizi (COSIRI)
COSIRI, (Consumer Sustainability Readiness Index) Uluslararası Endüstiyel Dönüşüm Merkezi (INCIT) tarafından pazara sunulmuş ve Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından desteklenen bir sürdürülebilirlik dönüşüm metodolojisidir. Türünün ilk örneği olan COSIRI, sektör ve firma büyüklüğü fark etmeksizin üreticilerin sürdürülebilirlik dönüşüm yolculuklarını başlatmaları, ölçeklendirmeleri ve sürdürmelerine yardımcı olan bir metodolojidir. Detaylı bilgilendirme ve Sürdürülebilirlik Olgunluk Analizi sayfamızı ziyaret etmek için lütfen tıklayın.
COSIRI ile şirketlerin sürdürülebilirlik olgunluğu strateji & risk yönetimi, sürdürülebilir iş süreçleri, teknoloji & organizasyon ve yönetişim olmak üzere dört farklı kategoride değerlendirilir.
Değerlendirme ile şirketin mevcut durumu, operasyonların karbon emisyonu dağılımı, sürdürülebilirlik dönüşümünde önceliklendirdiği iş hedefleri ve bulunduğu sektördeki kıyaslama girdileri ile önceliklendirilmesi gereken konular ortaya çıkarılmaktadır. Önceliklendirilen boyutlarda alınması gereken aksiyonlar, MEXT deneyimi ile bir yol haritası şeklinde sunulur.
Proje kapsamında sürdürülebilirlik olgunluk analizi başvuru detayları ve başvuru yapmak için lütfen aşağıda yer alan butona tıklayınız.
1. Oturum: Döngüsel Ekonomi/Eko-tasarım Tüzüğü/Dijital Ürün Pasaportu
Avrupa Yeşil Mutabakatı için Sivil Toplum Eylemi Hibe Programı çerçevesinde, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen GreenSync Ecosystem: Connecting Manufacturing Ecosystem for a Sustainable Future” projesi kapsamında; Sanayide Sürdürülebilirlik Politikaları Forumu’nun ilk toplantısını gerçekleştirdik!
“Döngüsel Ekonomi Eylem Planı”, “Sürdürülebilir Ürünler için Eko Tasarım Tüzüğü” ve “Dijital Ürün Pasaportu” gibi konuların ayrıntılarıyla ele alındığı toplantıda; AB Komisyonu’ndan Alexandru Ion ve T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan Elif Berrak Taşyürek, gerçekleştirdikleri kapsamlı sunumlar ve analizlerle önemli değerlendirmelerde bulundu.
Sürdürülebilirlik regülasyonlarından stratejik aksiyonların belirlenmesi ve iş birliğinin desteklenmesi hedefiyle kurulan çok paydaşlı forum; kamu, özel sektör, finans kuruluşları, sivil toplum ve akademiden katılımcıların değerli paylaşımları ile gerçekleştirildi.
Toplantıdan çıkan fikirleri aksiyonlara dönüştürerek sürdürülebilir verimlilik hedefimizle sanayimizin dijital-yeşil dönüşümüne rehberlik etmeye devam edeceğiz!
Bu web sitesi, Avrupa Birliğinin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla MESS Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Mesajınız başarıyla alındı.
Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. En kısa sürede e-mail adresinize dönüş sağlayacağız.
Mesajınız iletilirken bir sorun yaşandı. Lütfen tekrar deneyiniz.